Spotkanie robocze w Hiszpanii

Erasmus 2016 17 “Jeden język ustawia Cię w korytarzu życia. Dwa języki otwierają każde drzwi po drodze.”
- Frank Smith

W dn. 23.10 - 29.10.2016 czterech uczniów ZSOiT oraz dwóch opiekunów - Wioletta Maria Karczewska - szkolny koordynator projektu i Barbara Cwalina - koordynator tego podprojektu, brało udział w spotkaniu roboczym w Hiszpanii podsumowującym podprojekt: Fabryki / Przedsiębiorstwa, stanowiącego kolejną część realizowanego w naszej szkole projektu Erasmus+: „Myśl globalnie - działaj lokalnie - najlepsza praktyka stoi u Twoich drzwi”.
Pracę nad tym podprojektem zaczęliśmy już w czerwcu ubiegłego roku szkolnego. Przed nami był ogrom pracy:
- analiza wybranego lokalnego przedsiębiorstwa;
- analiza sytuacji społeczno - ekonomicznej w Polsce, na Podlasiu i w mieście Białystok (dodatkowo ukierunkowane na kobiety i mężczyzn), a w tym:
• bezrobocie (jego wysokość i wysokość świadczeń);
• zatrudnienie w pełnym i niepełnym wymiarze godzin;
• wysokość zarobków w poszczególnych sektorach;
• urlop macierzyński i tacierzyński;
- emigracja;
- mała przedsiębiorczość.
Odnośnie „małej przedsiębiorczości” nasi uczniowie zawiązali sp. z o.o. i zajęli się produkcją koszulek, tzn. jednolite bawełniane koszulki zostały zakupione z projektu, a także niezbędne materiały, jak pędzle i farbki do malowania na materiale. Zaprojektowali koszulki z pomocą p. Doroty Sakowicz, przeliczyli wszystkie koszty związane z produkcją i ustalili ostateczną cenę. Na koszulkach znalazł się żubr - symbol Podlasia pomalowany we flagi państw biorących udział w projekcie na niebieskim tle - symbolizującym flagę Unii Europejskiej, otoczonych gwiazdkami z napisem ERASMUS+, a na rękawku znalazło się logo naszej szkoły z jej nazwą i nazwą naszego kraju w języku angielskim. Oczywiście ta część projektu stanowiła ogromną tajemnicę, do samego końca utrzymaną zarówno przez koordynatorów, jak i uczniów. Koszulki, jak i pierwsze prezentacje powstawały już w okresie wakacji.
We wrześniu udaliśmy się do Browaru Dojlidy, gdyż właśnie na to przedsiębiorstwo padł nasz wybór. Jest to przedsiębiorstwo z wieloletnią tradycją i historią, jest jednym z symboli Białegostoku i Podlasia, marką rozpoznawalną w kraju i za granicą. Wycieczka po Browarze była niezwykle pasjonująca, szkoda tylko, że nie na wszystkie nasze pytania otrzymaliśmy odpowiedź, gdyż pracownicy zasłaniali się tajemnicą firmy. Dowiedzieliśmy się jednakże, iż wszyscy pracownicy Browaru są wykwalifikowani i cyklicznie uczestniczą w wielu formach doskonalenia. Preferowane kierunki, po których można ubiegać się o pracę, to: technologia żywności, informatyka, chemia, biologia, a minimalne wykształcenie to ukończona szkoła średnia. Browar jest również otwarty na pracowników sezonowych, m.in. przy sortowaniu butelek, obsługi wózków widłowych. Niektórzy spośród uczniów rozważają możliwość podjęcia takiej pracy, a dwóch nawet wyraziło chęć studiowania na kierunku technologia żywności, by móc ubiegać się o zatrudnienie w tym przedsiębiorstwie.
Przy pozostałych punktach posiłkowaliśmy się nie tylko internetem, korzystaliśmy z wiedzy nauczyciela przedsiębiorczości - p. Barbary Radziszewskiej, p. Barbary Cwalina ale również udaliśmy się z wizytą do Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku, gdzie przemiłe panie wyposażyły nas w niezbędną wiedzę i materiały.
Po stworzeniu wielu prezentacji, koszulek, byliśmy świetnie przygotowani by reprezentować naszą szkołę na spotkaniu we Fradze.
Piękna pogoda, gorące przywitanie jakie zgotowali nam uczniowie, nauczyciele i Dyrektor Szkoły Colegio Santa Ana wynagrodziły nam trudy (bo trwającej 12h) podróży. Podsumowanie tego podprojektu przebiegało jak zawsze w atmosferze przyjaźni, otwartości na drugiego człowieka i efektywnej pracy. Uczniowie z zapałem i zaangażowaniem przedstawili zarówno wyniki badań swoich krajów, jak i pracowali w grupach międzynarodowych tworząc plakaty podsumowujące zdobytą wiedzę.
Niezapomnianym doświadczeniem dla uczniów z zakresu marketingu, reklamy, technik sprzedaży i małej przedsiębiorczości była sprzedaż wyprodukowanych przez nich towarów na miejskim targowisku we Fradze. Każda z grup przygotowała coś innego, żaden pomysł nie był powielony. Niemcy przygotowali breloczki do kluczy, samodzielnie wyprodukowane kosmetyki z naturalnych produktów, Hiszpanie magnesy w kształcie plasterków owoców ze słomek do picia, grupa z Nocera - przepiękne obrazki malowane na wypalanej glinie, a uczniowie z Bracciano - świeczniki, zakładki do książek, a my wcześniej wspomniane koszulki. Nasz pomysł okazał się przysłowiowym strzałem w „10”. Koszulki kupowali nie tylko uczestnicy projektu ale także mieszkańcy Fragi, być może ze względu na podobieństwo naszego żubra do popularnego w Hiszpanii byka. A może dlatego, że koszulki były świetnie wykonane? Uczniowie nauczyli się dzięki tej lekcji, że żeby rozpocząć własną działalność najważniejszy jest pomysł i jego atrakcyjność.
Oczywiście oprócz ciężkiej pracy, uczniowie mieli czas wolny - zwiedziliśmy Saragossę, z przepiękną bazyliką i pałacem. Ostatniego dnia - w piątek - po podsumowaniu projektu i pożegnaniu się z przemiłą społecznością szkolną Colegio Santa Ana - do późnych godzin nocnych zwiedzaliśmy Barcelonę, zwiedziliśmy Plac Kataloński, wieczorem uczestniczyliśmy na Schodach Hiszpańskich w przedstawieniu - światło - muzyka - fontanny, co dla wszystkich uczestników było niesamowitym przeżyciem. Zwiedziliśmy Sagradę Familię. Uczniowie zdobyli wiele nowych doświadczeń, takich jak przełamywanie własnych słabości, lęku przed wystąpieniem publicznym, zdobyli motywację do nauki języków obcych, otworzyli się na Europejskie idee i zrozumieli, co znaczy być Europejczykiem. W celu obejrzenia efektów naszej pracy zapraszam na stronę internetową naszej szkoły, szkolnego Facebooka i kanał Youtube.
Projekty prowadzę w mojej szkole od wielu lat i za każdym razem cieszę się z dobrze wykonanej pracy. Patrząc na moich „piłkarzy” widzę, jak dużo daje im udział w projektach, jak ich rozwija. To wynagradza mi ogrom poświęconego czasu na koordynowanie projektem, a jeśli jeszcze słyszę spontaniczne: „Dziękuję!”, to ech…
“Kto nie zna języków obcych, nie wie nic o własnym.”
- Johann Wolfgang von Goethe
Wioletta Maria Karczewska - szkolny koordynator projektu Erasmus+

Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01 Erasmus 2016 01

A tak opisali tą wyprawę nasi uczniowie: 



Informacje

IX LO:

klasy sportowe o profilu piłka nożna.

TZ Nr 1:

technik organizacji reklamy, technik realizacji nagrań i nagłośnień, technik fotografii i multimediów, technik grafiki i poligrafii cyfrowej.

Kontakt

ZSOiT
ul. Antoniuk Fabryczny 1
15-762 Białystok
tel. (85) 653-00-73
     (85) 654-76-25
fax (85) 653-32-15
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla